Vem var dessa Limhamnsbor?

Limhamns innevånare

Vem är dessa och hur var det förr?

Kort lektion i språkbruk.

Man bor PÅ LIMHAMN

(fiskelägen bor man på, ex bor man på RÅÅ)

I takt med en generation dör ut går trenden mot att man säger att man bor i Limhamn.

Här är Limhamns bäste indrottare och om medaljer av valör mäts.
 

Limhamns första innevånare om modernare historik nämns var fiskare


Vid Kåsehamnen ligger den första hamnen. Några hoddor och en nästan igenslammad pytteliten hamn återstår som ett minne.


De nya som flyttar in får i vissa fall ha med sig 8 miljoner för att köpa ett nytt radhus

Som så många andra orkar de tålmodigt vänta på, att Systembolaget ska öppna.

Hamnfest med oftast ett ambulerande Tivoli är ett bara måste för Limhamnsbon. Det går inte att det uteblir.

Men får man vara lite ärlig? Det är inga rariteter att köpa i dessa tältstånd. Men kul ändå.

Sen är det aldrig fel, att bli lite road, även om Limhamnsbon inte är så lätt att roa. Sen blir det ju billigt jämfört med 100 000 kr för familjeresan till USA och Las Vegas.

Limhamnsbor gillar att smaka mat från norr till söder. Renkorv till ål från Åhus.

Limhamnsbon gillar säkra kort. Därför drar det inte in så mycket intresse, för att spela på, att vinna ett mjukdjur. Man har ju oftast en hund eller katt hem eller med sig. Så varför köpa en fejk hund eller katt?

Sen är det inte heller rusning efter sockerrika smårätter. Däremot kan man ge 175 kronor för en Pizza om kocken varit på TV.

Ska man sedan vara riktigt ärlig! Mer än en Limhamnsbo kan hosta upp med 100 000 kronor för sin USA resa. Grannar med vars en 700 000 kr:ers bil för att köra till Malmborgs Livs och lite längre ibland skvallrar om stadig kassa.

Men vem var dessa Limhamnsbor? Här en kvinna i Limhamnssnipan i Södra Fiskehamnen 1949.

På 1800 talets senare del så vet vi att det bodde en knekt i detta hus. Soldattorpet är nu ett museum. Han dog och Indelningsverket slopades. Så nu är det mest ett minne som snart kringbyggts med fula lådliknande bostäder på olika sidor kring Limhamnsvägen. Men så har jag ju varit inte och tittat.

Limhamnsbon köper gärna sina grönsker och bär utan att trängas på Malmborgs och Williys

Med lite tur kan man ännu direktköpa lite fisk från några få fiskare som är kvar i fiskenäringen.


Men ett säkert kort är, att besöka ett fiskrökeri och fiskbutik i närområdet. Lukten är helt gratis dessutom. Eller som barnbarnet sa senast: RÖKFISKERIET 

Ärligt talat flera lukter dyker upp i närheten. Svett ett exempel.

Hästdoft eller hästlukt eller hästodör i fallande skala. Här på Limhamns torg.

Trots öknamn "Sillaskrapan" ett helt luktfritt hus, men ändå inte eftersom restauranger i botteplan avger en del matos. Huset stod klart tidigt 1960 tal.

Här finns en lite historia om ett par som ville driva ett kaffé. Så det gjorde de under senare delen av 1950 talet. Mannen var även med och byggde Sillaskrapan. Men i längden så satt gästerna med en öl eller kaffe för länge och lönsamheten sjönk. Försäljningssumman räckte till en liten två på Öster.

Sjökaptenen som lät bygga huset gick med båt till Australien. Så designen är lite från Australien och huset kom att kallas "Australia" Nu är det en Dykfirma i huset.

Däremot är säkert risken väldigt liten att det inte är lönande att driva servering av fiskrätter här.

Här i korsningen mellan Strandgatan och Gustavsgatan, så bodde kapten Lundberg. Han fick sig en fru från över Nordsjön (läs Skottland). Även fick han i Bunkeflo namnge John Lundbersgatan. Marken var så omfattande, att den sträckte sig till egen brygga på andra sidan Strandgatan.

Här bodde Sven Peter Nilsson (f. 1868 - d. 1917) och Anna Nilsson (Valfrid). Tegnérgatan 44 vid Limhamns torg. Hon flyttade till Hyllie först från Tygelsjö. Släkten var husarer och dragoner sedan 1750 talet. Sven en s k oäkting då fadern var okänd. Sven drunknade september 1917, någon hade stulit en del fotogen så laternorna slocknade ute på Sundet. En tysk skonare seglade på och Sven drunknade, men Folke en son räddades. Åtta barn utan far men duglig Prångare i Anna. Bören fick rulla mot Malmö. Sill kunde bytas mot skor och kläder. Sillpriset gick upp under första Världskriget. Sven arbetade som förman på fosfatfabriken "Gödningen" och fiskade också. Sonen Gerhar tog upp amatörfiskandet och blev även förman fast på MAB och MYA textilindustri och idag Varuhus Mobilia.

Sonen Gerhard med hustru Ester. Gerhard hade en Limhamnssnipa och Hodda i Södra Fiskehamnen. Gerhar född 1895 och Ester 1899.

                                                         Gerhard på maskerad som Positivhalare

Så en del Limhamnsbor glömmer inte var arvet kom ifrån, fiskandet,  men nu fiskar få men många köper fisk.




Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång